cPanel Apache Derleme

cPanel sunucularda, yazılımların istemiş olduğu fonkisyonların kurulum işlemi apache derlemesi ile yapılmaktadır. Standart olarak bir çok fonksiyon (PDO ve GD kütüphaneleri, Mysqli, Curl, Mbstring, Pgsql vb) bu derleme ile sorunsuz kurulabilmektedir. Derleme işlemini WHM panel üzerinden yapabildiğiniz gibi komut ile konsol üzerinden de yapabilirsiniz. Bu makalemizde komut yöntemi ile apache derleme işlemini sizlere anlatacağız.

Apache Derleme

Öncelikle Putty programı ile sunucuya SSH üzerinden bağlantı sağlıyoruz. Daha sonra derlemeyi başlatabilmek için aşağıdaki komutu yazıyoruz.

/scripts/easyapache

Komutumuzu yazıp Enter dedikten sonra kısa süre içerisinde konsolda derleme sayfası gelecektir. Bildiğiniz gibi SSH üzerinde her zaman mouse kullanılmaz.Ancak derleme sayfasında klavye ile işlem yapılabildiği gibi mouse ile de seçim işlemleri yapılabilmektedir. Derleme sayfası açıldığında ilk olarak aşağıdaki şekilde bir ekran karşımıza gelecektir.

 

Bu ekranda seçmek istediğimiz fonkisyonlar var ise seçiyoruz. Daha sonra alt kısımdan Customize Profileseçeneği ile derleme işlemine devam ediyoruz. İkinci ekranda apache versiyonu seçim bölümü gelmektedir.Burada standart seçili olanı kullanarak Next Step ile bir sonraki adıma geçiyoruz.

 

Bir sonraki adımda sunucumuzda çalışacak olan Mysql Versiyonu seçim bölümü gelmektedir. Burada üst kısımda sunucuda aktif hangi versiyonun kurulu olduğu yazar. Alt seçeneklerde ise kurulabilecek seçenekler bulunmaktadır. Stabil olarak kullanılan sürümü seçmek sorun yaşamamak adına sağlıklı olacaktır.

 

Bir sonraki adımda artık sunucuda çalışmasını istediğimiz fonksiyonları seçme bölümüne geliyoruz. İlk gelen sayfada Ioncube, Perl, Zend Optimizer gibi ayarları seçebilirsiniz.Burada seçimleri yaptıktan sonra diğer fonksiyonların kuruluma devam edebilmek için Exhaustive Options List seçeneği ile devam ediyoruz.

 

Artık önümüzde toplam 4 sayfa olarak sunucuya kurabileceğimiz bir çok fonkisyon çıkacaktır. Bu sayfada klavye yön tuşları ile Yeşil İmleci seçmek istediğimiz fonkisyonun üzerine getirip Space (Boşluk) tuşu ile seçim yapabilir ya da seçimi kaldırabiliriz.Bu şekilde 4 sayfa arasında geçiş yaparak gerekli seçimleri yapıp daha sonra Next Step butonu ile işleme devam ediyoruz.

1. Sayfa

2. Sayfa

3. Sayfa

4. Sayfa

Son sayfaya kadar gerekli seçim işlemlerini yaptıktan sonra devam ederek artık derlememizdeki son adıma geliyor. Son adımda ise aşağıdaki şekilde Save and Build butonuna basarak derleme işlemimizi başlatıyoruz.

Derleme süresi kurulması için seçilen fonkisyonların çokluğuna göre değişir. Ancak ortalama 20 dakika ile 45 dakika arasında derleme tamamlanmaktadır. Tek bir fonksiyon bile kurmak isteseniz ortalama 15-20 dakika kadar derleme işlemi sürecektir.

  • 1 Bu dökümanı faydalı bulan kullanıcılar:
Bu cevap yeterince yardımcı oldu mu?

İlgili diğer dökümanlar

CSE (ConfigServer Explorer)

Öncelikle Ssh ile arası pek iyi olmayan arkadaşlar için kullanımı gayet basit ve WHM üzerinden...

php.ini Nerde (Bulma)

Linux sunucularınızda php.ni dosyasını sadece bir komut ile ssh üzerinden sorgulayıp...

Cpanel CentOS VMware Tools Kurulumu %100 Çözüm

Merhaba, CentOS işletim sistemi için VMware Tools kurulumunu yapmak için aşağıdaki adımları...

cPanel Lisans Güncelleme SSH Komutu

SSH üzerine giriş yapılıp şu komutların yazılması gerekmektedir. /usr/local/cpanel/cpkeyclt...

SPF Kaydı Nasıl Oluşturulur

Sunucunuz veya almış olduğunuz Hosting hizmeti basarılı bir sekilde kuruldu / oluşturuldu,...